Biotuin Charlois

Over ons

De Biotuin Charlois is een initiatief van het "Huis van de Wijk, De Nieuwe Nachtegaal". De Biotuin werd mogelijk gemaakt door een startbedrag van de gebiedscommissie Charlois en ASVZ, die een perceel aan ons beschikbaar stelde.

Biotuin Kidz

het project BIOTUIN KIDZ al twee jaar succesvol

 

Achtergrond van het project


Als kinderen op vroege leeftijd leren wat gezonde voeding is en hoe een gezonde maaltijd eruitziet en tot stand komt, is de kans groter dat ze als volwassenen gezonde eetgewoontes hebben.
Onderzoek wijst uit dat wanneer kinderen deelnemen aan groene educatieprojecten en leren waar hun eten vandaan komt, dit een positieve invloed heeft op het eten van groenten (Vrije Universiteit Amsterdam). Projecten waarbij ze de groei van een zaadje tot plant kunnen meebeleven, de gewassen oogsten en daarna samen eten is voor de kinderen een geweldige stimulans om meer en veelzijdig groenten te eten. Daarnaast blijkt in vergelijkbare projecten, dat kinderen die eerst de groenten niet wilden proeven, dit vaak toch wel deden wanneer ze zagen dat een ander kind of de vrijwilliger in het project dit ook at. Kinderen moeten soms wel 10 tot 15 keer een groente proeven voordat ze aan de smaak gewend zijn . Daarom is het betrekken van de ouders bij het enthousiasme van de kinderen een belangrijk onderdeel van het project, zodat het leerproces thuis voortgezet kan worden.
In de biotuin Charlois wordt op biologische wijze verse groenten en fruit verbouwd. 14 buurtbewoners beleven hier een geweldige hobby aan en hebben inmiddels (het project bestaat 4 jaar) veel kennis vergaard over hoe de gewassen optimaal kunnen worden verbouwd en hoe deze wijze van verbouwen bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Om deze kennis te delen met jonge kinderen en ze zo te enthousiasmeren over gezonde voeding heeft de Biotuin Charlois een educatief project opgezet. “BIOTUIN KIDZ”

 

Ons project behelst het uitvoeren van een educatief programma gericht op jonge kinderen. In het project zullen wij voorlichting geven over het op biologische wijze kweken van gewassen en fruit en het belang van het bereiden van gezonde voeding. Met de geoogste groenten zullen de kinderen samen met de vrijwilligers van de Nieuwe Nachtegaal gerechten bereiden en met elkaar eten.

 

 

 

Doelgroep
Onze primaire doelgroep zijn kinderen vanaf 4 jaar van het kinderdagverblijf/naschoolse opvang en de groepen 1-4 van de bassischool. Daarnaast zullen wij ook nadrukkelijk de ouders betrekken. Binnen het programma zullen wij 20 kinderen per week kunnen begeleiden. Elke module duurt 4 weken. Dit betekent dat we aan het eind van het seizoen 100 kinderen (en hun ouders) kennis hebben laten maken met biologisch tuinieren en het bereiden van gezonde voeding. Het hebben van een kas, waarin door de kinderen planten worden gekweekt en fungeert als onderkomen als het minder goed weer is, is voor het project essentieel.

 

 

Het programma wordt uitgevoerd door vrijwilligers van de Biotuin en het Huis van de Wijk “De Nieuwe Nachtegaal” Als ondersteuning van het programma wordt een werkmap uitgereikt met tekeningen en kleurplaten. De projectgroep zal de deelnemers werven d.m.v. reeds bestaande contacten met basisscholen en het kinderdagverblijf en naschoolse opvang in de Nieuwe Nachtegaal. De volgende aspecten zullen in het programma aan de orde komen:

  • Hoe groeit een zaadje uit tot een (eetbare) plant of vrucht? Hier zullen de kinderen ook zelf aan de slag gaan.
  • Wat is precies biologisch tuinieren? Het nut van insecten en andere dieren in de bio kringloop.
  • Hoe kunnen gewassen elkaar positief of negatief beïnvloeden?
  • Hoe kan je op een natuurlijke manier plagen en ziekten op afstand houden?
  • Waarom is het eten van gevarieerd voedsel belangrijk voor de ontwikkeling van een gezond lichaam?
  • De kinderen gaan zelf aan de slag. Ze zaaien hun groenten, verzorgen ze en kunnen zien hoe een
  • gewas zich ontwikkelt. Als er (nog) geen groenten beschikbaar zijn wordt het eten bereid met commercieel
  • verkrijgbare biologische groenten
  • De duur van het project is 5 maanden. De bijeenkomsten duren 1,5-2 uur. De kinderen ontvangen een
  • werkmap met kleurplaten gemakkelijke puzzeltjes etc.
  • De ouders krijgen een informatie over gezonde voeding.
  • Daarnaast willen we na beëindiging van het projectjaar de ouders vragen middels een kleine enquête
  • of het project heeft bijgedragen aan veranderde eetgewoonten van hun zelf en hun kinderen.

 

Het project wordt geheel uitgevoerd door vrijwilligers van de Biotuin Charlois en de Nieuwe Nachtegaal. Ouders, leerkrachten en begeleiders zijn uiteraard van harte welkom om hun steentje bij te dragen om het project tot een succes te maken. Aan deelname zijn geen kosten verbonden, behoudens een kleine bijdrage aan de gerechten die we samen met de kinderen en ouders bereiden.

Wij zoeken partners bij scholen en naschoolse opvang om de doelgroep optimaal te kunnen bereiken.

Vindt u net als wij gezonde voeding belangrijk en passen bij uw school of organisatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

John van der Jagt (john.vd.jagt@planet.nl)

U kunt ons natuurlijk ook vinden in het Huis van de Wijk De Nieuwe Nachtegaal, Mezenhof 1,
3082 ZE Charlois

Bijen

Een van onze ambities is om een of meerdere bijenvolken te gaan houden. Bijen zijn door de intensieve landbouw en gebruik van bestrijdingsmiddelen ernstig bedreigd. Op de biotuin hopen we dat zij onder gezondere condities kunnen leven dan in gebieden waar zij worden bedreigd. Bijen houden doe je niet zo maar. Er is veel kennis van zaken nodig om een volk goed en gezond te houden. Een van de biotuinders volgt een cursus om dit allemaal onder de knie te krijgen. Wij hopen begin volgend seizoen een volk op de tuin te hebben.

 

Jo op imkercursus

 

Egels

Egels zijn de natuurlijke vijanden van slakken. Hoewel de tuin zich zeer goed leent om een egelfamilie te huisvesten, er is veel schuilgelegenheid en een overmaat aan voedsel, hebben we nog geen egels waargenomen. Contacten zijn gelegd om een egelfamilie te verwerven.

 

Paddenstoelen

Hoi Moestuinders!

Khalid en ik willen zoals jullie wellicht weten paddestoelen gaan kweken. Op aanraden van Khalid ben ik naar de Arboretum Trompenburg gegaan om een rondleiding te krijgen door Max de Corte, de moestuinman.  Dit was een initiatief van VELT Rotterdam samen - eco - actief. Www.velt.nu. Kijk ook eens op Facebook. 

Max vertelde hoe je shitake kunt kweken op eikenhouten stammetjes. Hij heeft nl een kwekerij opgezet op een stukje grond in het bos wat de Arboretum ter beschikking heeft gesteld aan hem. Hij heeft een vijftal vrijwilligers die hem daarbij helpen. 
Ze willen in de toekomst shii-take verkopen aan mensen die de Arboretum bezoeken. En je kunt ook stammetjes van diverse maten kopen om zelf je kwekerij te beginnen. 

Een shii-take (Lentinula edodes) paddestoel komt van nature voor in Japan en China. De paddestoel wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. De paddestoel groeit op harde houtsoorten zoals eik, beuk, tamme kastanje en okkernoot. 
Een eikenhouten stam kan vanaf mei tot oktober/november 2 - 4 keer per jaar gedurende ongeveer 4 jaar paddestoelen produceren. 

De shiitake bevat vitamine B1, B2, B12 en C. Een goede vleesvervanger, de paddestoel is immers heel eiwitrijk. En zijn zeer geschikt voor een gezond en vetarm eetpatroon. De shiitake werkt bloedzuiverend, en bloeddruk en cholesterol verlagend.
Je kunt de shiitake makkelijk drogen door de paddestoelen in dunne plakjes te snijden en te laten drogen op een schone theedoek. 

Zie hieronder uitleg over hoe je een eikenhouten stam moet enten met de sporen van een shii-take.

Om te beginnen moet je “vers: hout hebben, daarmee bedoel ik pas gekapt hout, die je twee maanden moet laten liggen om te laten “besterven”.  Daarna kan je beginnen om met een boor gaatjes te boren en pluggen erin hameren.
De houten pluggen (ikea pluggen) zijn geïnpregneert met shiitake sporen. Dit proces heet enten. 

Vervolgens groeit het wortelstelsel van de paddestoel, het mycelium genaamd, gedurende 1,5 jaar langzaam door de stam heen. Als de stam helemaal vol zit met mycelium, dompel je de stam gedurende 24 tot 48 uur in koud water. De stam dient helemaal onder water te staan. Dit proces moet gedaan worden om sporen te laten schrikken zodat de het mycelium paddestoelen gaat produceren. 

Binnen twee weken na het dompelen verschijnen de eerste paddestoelen.Deze zijn  na 2 tot 5 dagen volgroeid en te oogsten. 

Na het oogsten geef je de stam 6 tot 8 weken rust. Het mycelium kan dan weer herstellen en aansterken. 

Deze hele cyclus kan je twee tot vier keer per jaar herhalen tot de stam “op” is. Na 4 jaar kan de stam op de composthoop. 

De uit te voeren periode is mei tot oktober. Afhankelijk van het weer (tussen 8 en 23 gr.C).

 

 

Ik hoop dat ik het duidelijk heb uitgelegd en als we dit goed doen dan kunnen we aardig wat oogsten in op shiitake farm! Een stammetje van 1 a 1,20 mtr. levert ongeveer 3 kilo op! 

 

 

Nathalie

 

 

 


© jvdj, de Nieuwe Nachtegaal